IN MEMORIAM: WIMKE LOEFFEN

Op vrijdag zeven oktober jongst leden ontvingen wij het droevige bericht van het overlijden van oud RODA ´28 voetballer Wimke Loeffen. Een markant persoon en zonder twijfel één van de betere voetballers die onze club ooit heeft voortgebracht.

Het talent spatte er al vroeg vanaf bij Wimke. Dat bleef niet onopgemerkt in de regio. Op achttien jarige leeftijd mocht hij proef komen bij de ´profs´ van N.E.C. Nou was het begrip profvoetballer in die tijd anders dan nu, veel zekerheid bood dat nou ook weer niet. Daarbij was Wim een echte levensgenieter waardoor het bij een aantal proefwedstrijden is gebleven. Echter, volgens velen die Wimke hebben zien voetballen waren de kwaliteiten hiervoor wel degelijk aanwezig. 

Hoe het ook zij, Wimke bleef bij RODA ´28 voetballen. Medio jaren ´60 beschikte RODA´28 over een sterk elftal. Een ideale mix van talent en ervaring, creatieve voetballers die het voetbal zo simpel lieten lijken en mannen die wanneer de situatie daar om vroeg niet te beroerd waren eens wat uit te delen. Onder leiding van trainer Grad de Koning werd in 1965 dan ook het kampioenschap behaald. De rol van Wimke hierin was groot. Hij was de motor op het middenveld, de man die de lijnen uitzette. De voorhoede spelers bediende waardoor menig overwinning werd behaald. Een teamspeler die zichzelf volop in dienst stelde van het team en een goed resultaat. Fanatiek tot de laatste seconde maar altijd even correct.  

Enige jaren na dit succes ging Wimke het toch hogerop zoeken. Hij ging spelen bij S.C.D. ´33 in Deest en later bij D.I.O. ´30 in Druten, die toentertijd op een hoger niveau speelden. 

Toch kwam hij weer terug op het rood-zwarte nest. Inmiddels was Henk de Groot trainer geworden in het Winssense en zijn fanatieke aanpak sprak Wimke zeer aan. Later zei hierover: “de beste trainer die ik ooit heb gehad, voor hem gingen we door het vuur”. Het leverde ook weer een kampioenschap op, in 1976 werd op de laatste speeldag de titel in de wacht gesleept. 

Eind jaren ´70 besloot een aantal selectie spelers waaronder Wimke het, kunnen we nu wel stellen, legendarische zesde elftal op te richtten. Ze beschikten over de nodige kwaliteit, dat bewezen de acht kampioenschappen in tien jaar wel. Echte voetballers die genoten van het spelletje en zeker ook ´de Derde Helft´.

De laatste jaren was Wimke nog regelmatig op ´de Boshof´ te vinden als supporter van het eerste elftal. Hij stond bekend als een kritische supporter die zijn mening niet onder stoelen of banken stak. Dat hij verstand had van het spelletje zal echter niemand weerspreken.

Tijdens het 85-jarig jubileum in 2013 werd Wimke nog gekozen in het ´beste RODA ´28 Elftal Aller Tijden´. De beste centrale middenvelder die ooit de rood-zwarte kleuren heeft verdedigd. Een jury van circa veertig personen was het hier unaniem over eens, en dat zegt genoeg.

RODA ´28 zal voortaan een bijzonder lid moeten missen. Een supporter die het goed voor had met zijn club, een begenadigd voetballer die in vele herinneringen voort zal leven. 

Langs deze weg willen wij de familie Loeffen, in het bijzonder zijn kinderen, en familie Verwaaijen heel veel sterkte toewensen voor nu en de komende tijd.


Bestuur, leden en supporters van RODA ´28 
Webshop Roda '28

Bestel nu je eigen Roda' 28 sport kleren en steun Roda '28!

Ga naar de webshop RODA '28 Winssen
Contact
Roda '28 Winssen - De Boshof
Plakstraat 6
6645 KL, Winssen
Locatie