IN MEMORIAM WIM KONINGS

Volgens sommigen de beste spits van Maas en Waal in zijn tijd, volgens velen de beste spits die RODA ‘28 ooit heeft gehad. En dan was ‘Wim de Koning’ nog zoveel meer voor zijn club... oud bestuurslid, leider, scheidsrechter, entree medewerker... Kort na het overlijden van Thé Overdijk moet RODA ‘28 opnieuw afscheid nemen van een bijzonder en groots lid. Afgelopen woensdag, 20 juni, eindigde het leven van Wim Konings... een legendarische speler en een trouwe vrijwilliger van onze club.
 
Vele generaties RODA leden en supporters hebben Wim wel op de één of andere manier mee gemaakt op de Boshof. Zijn lidmaatschap besloeg meer dan 70 jaren. In 1947 meldde hij zich aan bij de rood-zwarten, in navolging van zijn oudere broers Thijs en Grad. Waarschijnlijk heeft men het al snel in de gaten gehad, de leden van deze familie beschikten over het nodige voetbaltalent. Ze zouden uiteindelijk alledrie het eerste elftal behalen.
 
En Wim zou al op erg jonge leeftijd zijn eerste minuten maken, op 14 jarige leeftijd speelde hij al mee met ons ‘vlaggenschip’. In die jaren speelden de Winssenaren nog in de kelder van het regionale voetbal. Daar zou echter snel verandering in komen. RODA ‘28 beschikte inmiddels over een team met de nodige talenten zoals Piet Janssen, Eef Peters, Hans Loeffen, Wim ‘de Witte’ Loeffen, Pieter van Oss en vele andere. Onder leiding van trainer Spanjaards, die zelf niet onverdienstelijk in het doel ging staan, werd de allereerste prijs in de historie van RODA ‘28 gewonnen: het kampioenschap in de 2e klasse van de toenmalige afdeling Nijmegen. In de beslissende wedstrijd werd UNI uit Bergharen met 5-2 verslagen. Uiteraard scoorde Wim in deze wedstrijd...
 
En dat deed hij uiteindelijk heel erg veel. De Winssenaren waren een geduchte tegenstander in deze jaren en vooral de scoringsdrift van Wim was vermaard in het Maas en Waalse. Zijn fanatisme en kiezelharde schot waren beroemd maar toch ook vooral berucht.
 
Medio jaren ‘60 kwam de broer van Wim, Grad Konings voor de groep te staan. Inmiddels waren er weer wat nieuwe jonge spelers doorgebroken en met deze ideale mix van talent en ervaring werd in 1965 het tweede kampioenschap behaald. RODA ‘28 ging voortaan spelen in de Hoofdklasse van de Nijmeegse afdeling. In deze klasse draaide de rood-zwarten het volgende seizoen ook tot op het laatst mee om de prijzen. Men kwam uiteindelijk één punt tekort voor de promotie naar de 4e klasse. Hoe het ook zij, dit team genoot toentertijd het nodige aanzien. Evenals de inbreng van Wim, volgens sommigen de beste spits van Maas en Waal in die dagen...
 
Na zijn carrière in het eerste elftal heeft Wim nog vele jaren in de lagere elftallen gespeeld. In het begin bij het derde en op het laatst bij het beroemde vijfde elftal, die menig kampioenschap hebben mogen behalen. Typerend voor Wim was zijn fanatisme, ook in die jaren. De wil om te winnen was en bleef groot.
 
Wim was voor RODA ‘28 meer dan alleen een begenadigd voetballer die de rood en zwarte kleuren verdedigde. Na zijn actieve voetbaljaren ging hij zich ook richten op andere taken die binnen de vereniging diende te gebeuren. Dit heeft hij vele decennia gedaan. Zo was hij bestuurslid en heeft hij vele wedstrijden op de Boshof als verenigingsscheidsrechter tot een goed einde gebracht. Ook vormde Wim samen met Geert Verploegen de begeleiding van het eerste elftal in het begin van de jaren ‘90. Dit elftal, wat getraind werd door Geet Hopmans, mocht zich in 1993 tot kampioen kronen. De zevende titel voor RODA ‘28 en de derde voor Wim.
 
De laatste jaren heeft Wim, samen met Jelle Wiedeman, zorg gedragen voor de entree tijdens de thuiswedstrijden van het eerste elftal. De ontvangst door deze heren was altijd zeer hartelijk. Velen liepen niet gelijk door na het betalen, er was altijd even tijd voor een praatje. De oudere supporters, ook van de bezoekende vereniging, vonden het altijd leuk om nog wat herinneringen op te halen. De voetballer Wim was na al die jaren nog steeds niet vergeten...
 
Dat bleek ook nog maar eens vijf jaren geleden toen het beste RODA ‘28 elftal aller tijden werd verkozen. Een jury van veertig ‘RODA kenners’ besloot dat Wim de beste spits was die ooit in het rood en zwart heeft gespeeld. Trots nam hij de bijbehorende trofee in ontvangst die hem door kleinzoon Giel werd overhandigd.
 
Enkele jaren hierna ging Wim tobben met zijn gezondheid. Hij werd slecht ter been en moest tot zijn verdriet in de zomer van 2017 stoppen met zijn werkzaamheden bij de entree. Het afgelopen seizoen heeft hij nog wel menig wedstrijd van het eerste elftal bezocht. Hij genoot met volle teugen van dit prachtige kampioensjaar. Ook tijdens de beslissende wedstrijd tegen UHC was Wim van de partij en was hij getuige van een, voor de Winssenaren, legendarische promotie. We zijn dankbaar dat Wim, een persoon die een leven lang zo intens heeft meegeleefd met zijn club, hierbij aanwezig was.
 
Vanaf nu zullen we Wim moeten missen op de Boshof... en dat is moeilijk te bevatten. De leden van RODA zullen de vele herinneringen aan jou koesteren. Jouw inzet voor het team, de vele doelpunten die de mensen deed juichen. Een warm mens met een groot hart, en een groot hart voor onze club... Bedankt voor alles!
 
Het bestuur, leden en supporters van RODA ‘28 wensen zijn vrouw El, Heidi & Michiel, Leo & Marieke en alle kleinkinderen heel veel sterkte toe met dit verlies...
Webshop Roda '28

Bestel nu je eigen Roda' 28 sport kleren en steun Roda '28!

Ga naar de webshop RODA '28 Winssen
Contact
Roda '28 Winssen - De Boshof
Plakstraat 6
6645 KL, Winssen
Locatie