IN MEMORIAM… HENK GRADUSSEN

IN MEMORIAM… HENK GRADUSSEN

Vrijdag 6 november werden wij opgeschrikt door het overlijden van ons trouwe lid Henk Gradussen. Een persoon die heel wat voetstappen op onze ‘Boshof’ had staan, zijn lidmaatschap en betrokkenheid bij RODA ‘28 besloeg een periode van meer dan vijftig jaren. Zijn warme en oprechte persoonlijkheid alsmede zijn indrukwekkende staat van dienst bij de rood zwarten zullen fijne herinneringen blijven die door menig RODA lid gekoesterd zullen worden.

Zoals zoveel ‘Winssense mennekes’ bond ook Henk op jonge leeftijd de voetbalschoenen onder en werd lid van RODA ’28. Hij kwam uit een familie die menig voetbaltalent voortbracht en hier op bleek Henk Gradussen geen uitzondering te zijn. Op jonge leeftijd sloot hij medio jaren ’70 samen met zijn oudere broer Leon aan bij het eerste elftal. Tezamen met spelers die hun sporen bij het vlaggenschip al hadden verdiend zoals Jos de Wit, Henk van Elk, Cees Megens en vele anderen werd onder leiding van trainer de Groot zeer verdienstelijk deelgenomen aan de competitie. Dit resulteerde in 1976 tot het kampioenschap in de 1e klasse van de Nijmeegse afdeling.

Deze periode zou je voor het eerste elftal een beetje kunnen beschrijven als de ‘heen-en-weer’. Na een heroïsch seizoen volgde menigmaal een wat mindere jaargang wanneer men op een hoger en uitdagender niveau uitkwam. Dan werd er ook wel eens gedegradeerd om vervolgens het jaar er op weer volop mee te doen om de prijzen. Dat bleef zo ondanks het gegeven dat vijf ervaren krachten in 1978 stopten met het spelen in het eerste elftal. De jonge Winssense talenten, waaronder Henk, moesten de kar voortaan gaan trekken. Deze overgang verliep boven verwachting, ook het verjongde eerste elftal zou in 1979 op de eerste plaats van de ranglijst eindigen.

Het was Henk zijn tweede titel en als centrale middenvelder had hij hier een grootse bijdrage aan. Onder leiding van trainer en oud profvoetballer Pedro Koolman leverde dit team met o.a. Tonnie Coenders, Toon Peters, Willy Hijmans, Herman van Welie en Paul van de Camp een prima prestatie. Teamgenoten omschrijven Henk als een elegante voetballer met het nodige inzicht, fanatiek, gedisciplineerd en streng voor zichzelf waardoor hij vele jaren de motor op het middenveld kon zijn. Ook iemand die zich verbaal liet gelden. Tegen de scheidsrechter, de opponent maar ook aan medespelers liet hij het merken als hij het er niet mee eens was. Desondanks wordt hij geroemd om zijn rol binnen het elftal. “Je kon je geen betere medespeler wensen…”.

En die fijne medespeler bleef Henk nog vele jaren bij het eerste elftal. Onomstreden op het Winssense middenveld. Het zou ook niet blijven bij zijn eerdere twee behaalde kampioenschappen. Na negen jaren, in het jubileumjaar 1988 mocht de kampioensvlag weer worden gehesen. Dat jaar was Ben Vermeer uit de Betuwe de trainer van de Winssense hoofdmacht. Jaren later zou Henk over hem zeggen “ dat was de beste trainer die ik ooit heb gehad ”. Het was een bijzonder seizoen en vooral de ontknoping zullen velen zich nog kunnen herinneren waar de beslissing in de laatste wedstrijd in en tegen Ewijk zou gaan vallen. Het bleef lang 0 - 0 tot in de slotfase André Janssen raak kopte hetgeen een Winssense vreugde explosie te weeg bracht in het Ewijkse. RODA was weer kampioen.
Enkele jaren hierna stopte Henk na maar liefst veertien seizoenen in het eerste elftal te hebben gespeeld. Nog vele jaren hierna, tot ongeveer zijn vijftigste jaar, heeft hij bij de lagere elftallen geacteerd. De eerste jaren na zijn afscheid in het tweede elftal en vervolgens met zijn generatie genoten in het derde elftal. Het fanatisme bleef, ook in deze jaren. Maar bovenal toonde Henk iedere week zijn liefde voor het spelletje.

En door die liefde voor de bal bleef het niet bij alleen zelf spelen. Ook als kaderlid heeft Henk het nodige werk verricht. Dat begon al eind jaren ’70 toen hij samen met Erik van Haalen de toenmalige C-junioren begeleidde. Jaren lang heeft hij jeugdelftallen getraind en begeleid en trad hij ook toe tot het technische kader van het jeugdbestuur. Hij had altijd een goed onderbouwde en ook duidelijke mening over het reilen en zeilen van de diverse teams. Het teambelang en wat goed was voor de club stond voorop.

De laatste jaren was Henk vooral een trouw supporter van de diverse teams en daarbij moest de aandacht worden verdeeld over zoon Marijn en dochters Noortje en Sofie. Net als hun vader wordt ook door hen met veel passie de rood en zwarte kleuren verdedigd. Langs de lijn stond Henk het liefst alleen het spel te observeren, liefhebber als hij was. In de meeste gevallen leverde dit ook een haarscherpe analyse op die in de kantine uitgebreid besproken zou worden.

Enige tijd geleden kregen wij het bericht dat Henk ongeneeslijk ziek was. Het was moeilijk te bevatten dat iemand die zo midden in het leven stond dit moest overkomen. Het was een oneerlijke strijd…
Vanaf nu zullen we Henk moeten missen… een ontzettend betrokken lid voor RODA ’28. Een hele trouwe supporter. Maar bovenal, een hele fijne vent!
Henk, bedankt voor alles! Het gaat je goed…
 
Langs deze weg willen wij Marga, Marijn, Noortje & Cas en Sofie heel veel sterkte wensen… Alle kracht en moed toegewenst voor nu en de komende tijd.
 
Bestuur, leden en supporters RODA ‘28
 
 
 
Activiteiten / Agenda
Er zijn nog geen activiteiten toegevoegd
Webshop Roda '28

Bestel nu je eigen Roda' 28 sport kleren en steun Roda '28!

Ga naar de webshop RODA '28 Winssen
Contact
Roda '28 Winssen - De Boshof
Plakstraat 6
6645 KL, Winssen
secretariaat@roda28.nl