​IN MEMORIAM GRAD KONINGS 1933 - 2024

Heden hebben wij het trieste bericht ontvangen van het overlijden van oud-speler en – trainer Gerard Konings op 90 jarige leeftijd. Gedurende zijn jaren bij RODA ’28 is hij uitermate succesvol geweest. Grad de Koning, zoals iedereen hem kende, werd zowel als speler als trainer kampioen hetgeen hem een ereplaats geeft in de RODA historie. Ook als mens heeft hij gedurende de jaren bij RODA ’28 op velen een diepe indruk gemaakt

Grad komt uit een echte voetbalfamilie. Zijn beide broers Thijs en Wim hebben ook vele jaren hun kunsten op de Boshof vertoond. Deze drie jongemannen beschikten over het nodige talent en hebben alle drie het eerste elftal mogen behalen.

Vanaf het begin van de jaren ’50 speelde Grad in de Winssense hoofdmacht. RODA ’28 was toen nog echt een club die in de steigers stond. Er was enkele jaren daarvoor een voorzichtig begin gemaakt met het opzetten van een jeugdafdeling en na een zwervend bestaan hadden de rood-zwarten met de Boshof eindelijk een terrein gevonden alwaar ze over een langere tijd haar wedstrijden zou gaan spelen. Het was ook in deze periode dat er een trainer werd aangetrokken voor het eerste elftal. Dhr. Wessels uit Nijmegen werd bereid gevonden het vlaggenschip van RODA ’28 onder zijn hoede te nemen. Gedurende deze jaren speelden de Winssenaren een beetje in de marge van het regionale amateurvoetbal. Echter, na verloop van tijd kwam er een steeds sterker elftal te staan en al snel kwam het eerste succes.

In het seizoen 1957-1958 werd RODA ’28 voor de eerste keer in haar historie kampioen. Na een lang gevecht met Hernani en de Beuningse Boys mochten de Winssenaren zich op 13 april 1958 de sterkste van de 2e Klasse B Afdeling Nijmegen noemen. De tegenstanders hadden de grootste moeite om door de hechte RODA defensie te komen, er waren dat seizoen dan ook weinig tegendoelpunten. Als linksback had Grad hier een grote rol in. Hij loste het vaak voetballend op maar het moet ook gezegd… hij was voor de duvel niet bang. Hij stond destijds bekend als een uitstekende voetballer. De RODA verdediging in die jaren, waarin ook onder andere Piet Janssen, doelman Jan Spanjaard (die dit elftal ook trainde) en Hans Loeffen speelden was beroemd en berucht!
Grad zou enige jaren later ook de tweede promotie mee maken. In 1961 eindigde RODA ’28 als 3e in de 1e Klasse A en dat was voldoende voor promotie naar de nieuwe Hoofdklasse. Helaas heeft dat avontuur maar één seizoen geduurd aangezien RODA ’28 heel snel degradeerde.

In 1964 stopte Grad als voetballer en ging verder als trainer van het eerste van RODA ’28. Hij was toen nog maar dertig jaren oud maar toch hij kreeg alle vertrouwen van het bestuur wat destijds onder leiding stond van voorzitter Wim Cornelissen. En dat vertrouwen werd niet beschaamd…

De rood-zwarten beschikten in die tijd over een relatief jong elftal. Zo was de doelman Gerard de Waal op dat moment net 18 jaren oud om maar eens wat te noemen. Jongens als Cees Megens, Wimke Loeffen en Jan Hopmans waren niet veel ouder of zelfs jonger. En dan waren er ook nog een aantal spelers waarmee Grad zelf nog gespeeld zoals Jan van Beuningen, Wim ‘de Witte’ Loeffen en zijn broer Wim Konings. Ook de ervaren broers Wim en Frans van de Geijn die nog met S.C.D. ‘33 enkele niveaus hoger hadden gespeeld maakten deel uit van dit team.
Dan moet je als trainer toch van goeden huize komen wil je een overwicht hebben over deze mannen. En Grad kreeg dat voor elkaar. Sterker nog, de mannen gingen voor hem door het vuur. Hij was een man van weinig woorden maar wat hij zei was raak. Hij verdiende het respect van zijn spelers en die stelden Grad niet teleur. Deze uitstekende samenwerking werd al in zijn eerste seizoen omgezet in een prijs.

Op zondag 25 april 1965 speelden de Winssenaren thuis tegen s.c. DIOSA uit Balgoij en na een 5 – 2  overwinning was RODA ’28 niet meer in te halen voor de concurrenten. Het was wederom feest in Winssen!

Het seizoen daarop was Grad ook nog trainer en presteerde RODA ’28 heel behoorlijk in de Hoofdklasse. Na enkele mooie jaren stopte hij als trainer en, mede door zijn drukke werkzaamheden zagen we hem steeds minder vaak op de Boshof. Dat neemt niet weg dat Grad gedurende zijn jaren bij RODA ’28 een onuitwisbare indruk heeft gemaakt. De mannen waar hij mee gespeeld heeft roemen zijn strijdlust en inzicht  en de spelers die hij mocht trainen herinneren Grad als een warm persoon, altijd eerlijk en iemand die je uitstekend kon motiveren. Grad was voor RODA ’28 de juiste man op de juiste plek… op het juiste moment. Hij heeft veel voor onze club betekent en zal altijd in onze herinnering blijven. Grad, bedankt voor alles!

Langs deze weg willen we Grad’s vrouw Truus, kinderen Wilbert, Jorian en Ron, schoonzoon en schoondochters en kleinkinderen heel veel sterkte toe wensen voor nu en de komende tijd.


Zondag 25 april 1965. RODA ’28 1 Kampioen! Trainer Gerard Konings ontvangt de overwinningskrans
 
Activiteiten / Agenda
Er zijn nog geen activiteiten toegevoegd
Webshop Roda '28

Bestel nu je eigen Roda' 28 sport kleren en steun Roda '28!

Ga naar de webshop RODA '28 Winssen
Contact
Roda '28 Winssen - De Boshof
Plakstraat 6
6645 KL, Winssen
secretariaat@roda28.nl
Aanmelden bij Roda '28 Winssen
Aanmelden