Laaste gespeelde wedstrijd
RODA '28 2 - Juliana '31 2
2 - 0
RODA 2 toont veerkracht en pakt punt
RODA 2 heeft opnieuw niet weten te winnen van v.v. Ewijk. In een wedstrijd die pas na een uur echt op gang kwam wist RODA nog knap terug te komen van een 0-2 achterstand tot een 2-2 gelijkspel maar verzuimde het om een overwinning uit het vuur te slepen. Ondanks het duidelijke klasseverschil - RODA staat derde, Ewijk 7 punten daarachter op plek 5 - kende de derby voor de tweede keer dit seizoen geen winnaar.

Een zeer matige start van beide kanten leidde na een kwartier tot het eerste noemenswaardige feit. En helaas voor RODA was dat niet al te best. In de Winssense defensie werd enorm geklungeld; in plaats van risicoloos op te ruimen bleef de bal achterin hangen waar deze veel te traag van voet naar voet ging. Hierdoor kon Ewijk de druk erop houden en de bal relatief eenvoudig veroveren. En met succes. Het eerste gevaar eindigde direct in de openingstreffer. Namens v.v. Ewijk opende Remco Rothuis de score.

Ook de treffer brak de wedstrijd nog niet echt open. Ewijk kon niet doordrukken en RODA was niet in staat iets terug te doen. Eigenlijk was het beeld nagenoeg gelijk aan het eerste kwartier, en tot aan de rust zou dit ook nauwelijks meer veranderen. Op één moment na waarbij RODA heel dicht bij de gelijkmaker was. RODA kreeg een vrije trap op grote afstand van het doel, maar dat weerhield Jelle van de Geijn niet om toch een doelpoging te wagen. De afstand was groot, de bal was lang onderweg maar toch bleek de Ewijkse doelman Davey Vogel de grootste moeite te hebben met de bal. Hij greep op het laatste moment in en gaf daarbij een hoekschop weg, die verder het vermelden niet waard is. Net voor rust probeerde Ewijk nog een strafschop te versieren maar scheidsrechter Willie Koolhout liet zich niet foppen door de struikelende Sjoerd Janssen.

De thee leek de heren goed te doen, want de tweede helft werd er door beide ploegen veel beter gevoetbald. RODA-trainer Geet Hopmans greep noodgedwongen in en ging met invallers Jop Verploegen en Tom van Gemert - aanvankelijk kregen de routiniers nog rust - op zoek naar de gelijkmaker. Ondanks een beter veldspel kwam deze er niet. Sterker nog, Ewijk vergrootte de marge naar twee. Of eigenlijk niet Ewijk, maar Bert Hoppenreijs. Waar RODA al maandenlang op heeft gewacht gebeurde in het laatste thuisduel, de derby. Hoppenreijs scoorde uit een matig schotje van Ewijk zijn eerste eigen doelpunt van het seizoen en leek de gasten daarmee de overwinning in de schoot te werpen.

Voor RODA zat er hierna niets anders op dan volle bak op de aanval te gaan spelen, met alle gevolgen van dien. En dat wierp direct zijn vruchten af. Verploegen wist aan de aandacht van alle verdedigers te ontsnappen en kon in het centrum volledig vrij komen. Koel als-ie altijd is verschalkte hij de doelman en bracht RODA terug in de wedstrijd. De Ewijkse defensie, die het vooral erg druk had met commentaar leveren op elkaar, trok er weinig lering uit. Een paar minuten later vond de Winssense spits zichzelf namelijk terug in een identieke situatie. Helaas kwam Vogel ditmaal als een speer zijn goal uit gevlogen waardoor hij een doelpunt kon voorkomen.

RODA bleef aandringen en kreeg meer kansen op de gelijkmaker. Luc Janssen was er nog het dichtst bij. Een vrije trap van Bram Grisèl vanaf rechts, viel over alles en iedereen heen en kon door van Gemert opnieuw worden ingebracht. Voor een open goal stond Janssen al op de bal te wachten maar schrok zo van de ruimte die hij kreeg dat hij te hoog mikte en de bal over het doel zag verdwijnen.

Omdat de gasten het niet voor elkaar kregen om A1-doelman Tom Gerritsen daadwerkelijk op de proef te stellen werd opnieuw geprobeerd om via een fopduik een strafschop te versieren. V.v. Ewijk aanvaller Jelle Hock zocht met zijn benen het contact op met die van RODA-verdediger Bas Gradussen en ging vervolgens gewillig liggen. Er van uitgaande dat ze de strafschoppen net zo eenvoudig mee zouden krijgen als normaliter op de Blatenplak het geval is. Maar opnieuw had Koolhout uitstekend in de gaten wat zich allemaal afspeelde en dus werd er gewoon verder gevoetbald.

Aan de andere kant verdween de bal in de kluts over de achterlijn, onduidelijk via wie het laatste contact verliep. Koolhout besloot de corner toe te kennen aan de thuisploeg, en liet zich daarbij niet intimideren door het luide protest van de spelers en heetgebakerde toeschouwers van de bezoekers. Doordat Ewijk bij het nemen van de hoekschop nog altijd bezig was met de - in hun ogen onterechte – beslissing van de arbiter was niemand alert op Bas Gradussen, die bij de tweede paal helemaal vrij stond. De Winssense kopspecialist knikte de bal tegendraads binnen en bracht zijn elftal op gelijke hoogte.

RODA leek ondanks de sterke comeback nog niet tevreden met een punt en ging op jacht naar de drie punten. En daarvoor had het een opgelegde kans kunnen krijgen. Of de leidsman nog onder de indruk was van de eerdere woede-uitbarsting van de gasten of dat hij geen goed zicht had op de situatie is onbekend, maar een overduidelijke en opzettelijke handsbal van v.v. Ewijk in het eigen strafschopgebied bleef onbestraft. Kort daarop besloot Koolhout af te fluiten en dus eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel.

Na een slaapverwekkende eerste helft en een enerverende tweede helft wist RODA een ruime achterstand knap om te buigen naar een puntendeling, en mag het dus best tevreden zijn met het eindresultaat. Volgende week is RODA vrij, om de week erop naar Nijmegen af te reizen voor de laatste wedstrijd van het seizoen, tegen FC Kunde.