RODA '28 2 - Juliana '31 2
2 - 0
​RODA 2 koploper na overwinning op aartsrivaal Ewijk
Afgelopen zondag was het ‘super-Sunday’. In elke Europese topcompetitie stond wel een topper op het programma. Borussia Dortmund ontving Schalke 04, Arsenal speelde de Londense derby tegen Tottenham Hotspur, in Rome troffen AS en Lazio elkaar en voor de tweede keer in tien dagen ging Ajax op bezoek bij Feyenoord. De vierde klasse zondag reserve, groep 01, regio oost, stak boven alle competities uit en kende zelfs twee toppers. RODA 2 speelde op de eigen Boshof de klassieker tegen Ewijk 2 en voormalig koploper DIO ontving Bemmel, de nummer drie op de ranglijst.

Zowel in Winssen als in Ewijk stond deze datum al lang en breed omcirkeld op de kalender. De vele toegestroomde supporters uit de buurdorpen werden getrakteerd op een alleraardigst schouwspel. Na een wat afwachtende eerste helft gaf de thuisploeg de tweede helft gas en profiteerde optimaal van de man-meer situatie. Op een kolkende Boshof wist RODA na drie seizoenen eindelijk weer als winnaar van het veld te stappen. Door een nederlaag van concurrent DIO schoof de ploeg van Nico Creemers tevens op naar de koppositie.

Beide ploegen maakten de eerste 45 minuten een nerveuze indruk. Het had er alle schijn van dat niemand wilde verliezen, en dat heeft niet alleen te maken met de stand. Buiten het veld drinken de spelers van beide ploegen met enige regelmaat samen een pilsje, dus een nederlaag zal de verliezende partij langere tijd blijven achtervolgen. Het eerste kwartier was het RODA dat wel wat kleine kansjes kreeg om de score te openen. Sven Eggenhuizen deed van grote afstand een poging om een slecht verwerkte bal van doelman Davey Vogel binnen te schieten maar laatstgenoemde wist dit op het allerlaatste moment te voorkomen. Kort daarna bracht Eggenhuizen linksbuiten Job Jacobs in stelling, die kon de voorzet alleen nog aantikken met zijn grote teen en trof Vogel. Na een minuut of 17 leek Ewijk voor de eerste keer gevaarlijk te worden maar aanvaller Jelle Hock bevond zich twee meter achter Bas Gradussen en liep daardoor buitenspel. Uiteraard vond hij zelf dat dit niet het geval was en ontsnapte aan geel na niet bepaald subtiel zijn mening te geven. RODA kreeg via Noud Perlo, die 1 op 1 met de keeper faalde, en Jop Verploegen, die met een afstandsschot bijna een zwerm ganzen uit de lucht knalde, nog een aantal mogelijkheden, maar kwam niet tot scoren. Ook nadat Wout van Koolwijk geel pakte en Ewijk met een man minder verder moest wist de thuisploeg niet te profiteren.

Tijdens de theepauze vond een deel van het uitpubliek het wel welletjes en vertrok richting Ewijk om de file voor te zijn. De steun die de bezoekers juist zo hard nodig hadden werd duidelijk gemist. Het was opnieuw de thuisploeg met het eerste wapenfeit. Uit de kluts kreeg Jacobs zomaar de bal voor zijn voeten maar wist hier niets mee te doen. Een minuut of 10 in de tweede helft nam scheidsrechter Wellekens een cruciaal besluit en toonde de Hock, de gevaarlijkste speler van Ewijk, de rode kaart. Het zoveelste commentaar op de leiding resulteerde in een dubbele gele kaart en dus het einde van zijn wedstrijd. Tegen 10 man wist RODA wel door te drukken en kreeg wat het verdiende. Na een uur voetballen versierde Verploegen een strafschop, die door Bas Gradussen uiteraard werd verzilverd. Vijf minuten later was het opnieuw raak via Marijn Gradussen, die vanaf de rand van de 16 de bal in het dak van het doel ramde. Twintig minuten voor tijd maakte Tom van Gemert na ruim een half jaar zijn rentree, en niet veel later keerde ook Rik van Summeren na een maand afwezigheid terug op de Winssense velden. RODA probeerde met deze ‘verdedigende’ wissels de wedstrijd gecontroleerd uit te voetballen, want Ewijk kreeg een aantal goede mogelijkheden op de aansluitingstreffer. Mede dankzij een wonderschone redding van Ivo Piels viel deze niet en vlak voor tijd liep RODA nog verder uit. Topscorer Jos Hoppenreijs bewees het ongelijk van de trainer en bepaalde vlak na zijn invalbeurt de eindstand op 3-0, op aangeven van gelegenheidsspits Joep Janssen.

RODA heeft er jaren op moeten wachten, maar eindelijk is Ewijk weer een keer verslagen. Een dik verdiende overwinning op een uiterst belangrijk moment. In Druten werd DIO met 1-4 verslagen door Bemmel waardoor RODA de nieuwe klassementsleider is. Over twee weken komen de Drutenaren op bezoek op de Boshof. Volgende week wacht FC kunde, ook één van de betere opponenten. RODA speelt opnieuw thuis om 11 uur. Tot volgende week!

Vergeet niet door te klikken naar de foto's!