RODA '28 2 - Woezik 4
1 - 6
RODA Vijf heeft geen kind aan Trekvogels 10

Op zaterdag 29 oktober, daags voor het ingaan van de wintertijd, speelde RODA onder werkelijk zomerse omstandigheden de uitwedstrijd tegen Trekvogels 10. Met de zon hoog aan de hemel, een temperatuur van zo'n 25 graden en een Nijmeegs terras in het vooruitzicht waren alle ingrediënten voor een mooie middag aanwezig. Daarbij wachtte RODA ook nog eens een relatief makkelijk duel, op papier. En al werd er niet gespeeld op papier maar op plastic, het werd inderdaad nooit erg lastig.

Behalve voor Niek Gerrits. De aanvalsleider en captain van de Jonge Goden bleek nog onvoldoende hersteld van zijn drie dagen eerder opgelopen kuitblessure, en moest het veld na 3 minuten al noodgedwongen verlaten. Joost Megens, nog niet eens halverwege zijn lunchpakketje, verving Gerrits als spits én als aanvoerder. En die band om zijn arm gaf hem vleugels. Hij creëerde met een puike steekpass de eerste grote kans van de wedstrijd. In principe gaf hij een assist, want hij gaf Twan Koppers een niet te missen kans. Maar hij verprutste die toch.

Voordat het publiek weer was gaan zitten na de eerste kans, was er wel reden om te juichen. Megens liet zelf maar zien hoe het wel moet door een hoekschop van Rik van Summeren binnen te koppen. De boodschap richting Koppers was helder, want 5 minuten later trof ook hij doel. Een mooie goal uit een lastige hoek, na een nog mooiere crosspass van Jim Peters die vanaf eigen helft de assist gaf. Nog voor het eerste kwart erop zat kreeg Megens de kans zijn ploeg op 0-3 te zetten, maar op het moment dat hij de trekker wilde overhalen werd hij hard in zijn rug gelopen. Van een strafschop wilde de leidsman echter niets weten.

De thuisploeg had vanaf het eerste moment eigenlijk weinig in te brengen, maar doordat RODA gas terug nam kwam Trekvogels wat vaker van eigen helft af. Echt gevaarlijk werden ze nauwelijks, de enige keer dat Martijn Teuwsen werd getest kwam de bal van het been van Niels van Zuylen die een mislukte voorzet totaal verkeerd verwerkte. Voordat er, drie minuten te vroeg, gefloten werd voor de rust kreeg RODA nog een aantal mogelijkheden de wedstrijd al halverwege in het slot te gooien. Megens zag een afstandsschot uit de kruising getikt worden, en Jop Verploegen kreeg het voor elkaar om samen met Joost Gerrits samen op de doelman af te gaan, maar niet eens tot een doelpoging te komen. Het was dus ‘slechts’ 0-2 bij rust, terwijl RODA al minimaal vijf keer had kunnen (lees: moeten) scoren.

Na de thee maakten de Winssenaren al snel een einde aan het laatste sprankje hoop van de Trekvogels, binnen 5 minuten werd de voorsprong verdubbeld. Verploegen maakte zijn eerder verprutste kans goed met een solo vanaf links en een enigszins gelukkige afronding in de korte hoek. Koppers verprutste een minuut later zijn tweede niet te missen kans, maar maakte dat al snel goed. Hij kon vrij inschieten uit een voorzet van Dennis van Deijzen, die kort daarvoor zijn tegenstander vernederde met een panna. Koppers zag zijn schot gekeerd worden door de doelman, maar de daaropvolgende corner legde hij zelf op het hoofd van Megens die wederom raak kopte.

Hiermee was het duel natuurlijk beslist, en dat was ook terug te zien aan het spel. Trekvogels mocht zelf wat meer gaan voetballen, en de vers ingebracht spits werd een aantal keer gevaarlijk. Ik een tijdsbestek van 5 minuten kreeg de thuisploeg 2 kansjes, en de scherpte bij RODA leek even verdwenen. De eerste mogelijkheid kon door Teuwsen eenvoudig worden gevangen. Bij de tweede kans, waar een sterk luchtje van buitenspel aan zat, was dat niet eens nodig. Ook de Nijmegenaren bleken in staat een redelijk grote kans om zeep te helpen en vanaf rand 16 de doelman niet eens te testen.

Met een uur op de klok was de Nijmeegse storm weer gaan liggen en ging RODA verder waar het 10 minuten geleden even gestopt was: aanvallen. En scoren. Bart Versteeg werd door Megens op de keeper af gestuurd, omspeelde deze ijzig kalm, en liet het netje vervolgens eenvoudig bollen. Terwijl Versteeg nog bezig was aan zijn ereronde kopieerde Verploegen zijn eerdere treffer, met een dribbel vanaf links en een lage bal door de stokken bij de keeper.

Het slotakkoord was voor clubtopscorer Joost Gerrits, die (mede dankzij Verploegen) zijn naam nog niet op het scoreformulier terugvond. Koen Marcusse stuurde de rappe vleugelaanvaller weg met een leep balletje tussendoor, en die faalde niet oog in oog met de Nijmeegse goalie. In de slotfase ontsnapte RODA aan een tegentreffer. Teuwsen had bij een hoge voorzet weinig zin om van zijn lijn te komen en liet de gevaarlijkste man aan Trekvogels zijde vrij inkoppen. Gelukkig zonder succes, waardoor de eindstand bleef hangen op 0-7. Waar de eerste helft nog 42 minuten duurde, was het de tweede helft na 40 minuten al mooi geweest. En daar kon eenieder zich prima in vinden.