​In Memoriam: Ben Vink Sr. 1937 – 2023

Onlangs ontvingen wij het trieste bericht dat op de leeftijd van 85 jaar Ben Vink is overleden. RODA ’28 is Ben ontzettend veel dank verschuldigd voor al hetgeen hij voor onze vereniging heeft betekend. Ook voor onze buren van S.C.D. ’33 uit Deest heeft hij veel gedaan. Het zegt veel over Ben, een warme en sociale man die een leven lang voor iedereen heeft klaar gestaan.

Van jongs af aan was Ben, geboren en getogen in Winssen, een ware voetballiefhebber. In zijn jeugdjaren is hij lid geworden bij de Beuningse Boys en het schijnt dat hij het nodige talent had. Helaas kwam er te snel een einde aan zijn voetbalcarrière. Een zware knieblessure dwong Ben er toe om op jonge leeftijd te stoppen met het spelletje waar hij zo verknocht aan was. Gelukkig was het geen definitief afscheid van het voetbal want vanaf dat moment ging Ben bij de Beuningse Boys juniorenteams trainen en begeleiden. Het zou het begin zijn van een lange carrière als ware verenigingsman.

In 1963 kwam Ben, samen met zijn eerste vrouw Corry in Winssen wonen. Al vrij snel werd hij door toenmalig RODA bestuurslid Thé Overdijk benaderd met de vraag om bij RODA te komen. Vanaf het seizoen 1964/1965 ging Ben de B-junioren trainen. Even later had hij ook de A – junioren onder zijn hoede. De enthousiaste Ben was zeker geen strenge trainer en kon genieten van de prestaties van zijn jongens. En die prestaties, die waren er zeker. De talentvolle A-junioren met Fred Perlo, Erik Aalbers, Willy van Daalwijk, Gerard Janssen en vele anderen in de gelederen gingen maar liefst vijf klassen omhoog om tegen gelijkwaardige tegenstanders uit te komen.  

De vereniging was natuurlijk trots op deze talenten maar men zag ook in dat het organisatorisch wat beter kon bij de jeugdafdeling. Zo was er gedurende deze jaren geen afzonderlijk jeugdbestuur. De voorzitter in die jaren, de vermaarde Wim Cornelissen nam het initiatief en ging op zoek naar de juiste personen die de kar bij de jeugd moesten gaan trekken. In 1970 ging het eerste jeugdbestuur van start met Thé Overdijk als afgevaardigde van het bestuur, Jan van de Beld als penningmeester, Jan Coenders als secretaris en Ben Vink werd jeugdvoorzitter.

Ze gingen voortvarend te werk. Er werden cursussen georganiseerd voor nieuwe scheidsrechters en men probeerde ook allerlei inkomsten te vergaren ten bate van de jeugd. De bekendste ‘inkomstenbron’ zou het Buurtvoetbal worden, waartoe Ben samen met zijn goede vriend Bart van Dinteren het initiatief nam. In 1974 werd hiermee begonnen en dit groeide uit tot een groot succes. Jaarlijks was de Boshof twee weken lang het decor van de sportieve strijd tussen de Winssense buurtverenigingen. Naast de vele gezelligheid kon het er ook best fanatiek aan toe gaan. Hoe het ook zij, het publiek smulde er van en kwam in grote getale de wedstrijden bezichtigen. Tot het begin van de jaren ’90 was het Buurtvoetbaltoernooi vaste prik op de Winssense voetbalkalender.

Naast al deze activiteiten was Ben ook jeugdleider. Een hoogtepunt was het kampioenschap met de A-junioren in 1979. Dit team wat getraind werd door de bekende Henk Bisschops wist na een indrukwekkende eindspurt de titel te bemachtigen. In dit elftal speelde o.a. Harm Coenders, Hennie Stevens, Peter van Rijn, Wes Janssen, Peter van Zuijlen en de latere NEC voetballer Carlos Aalbers. Ook Bens zoon Cees was lid van dit succesvolle team.

Tot ver in de jaren ’80 zou Ben aanblijven als jeugdvoorzitter. Zowat al zijn vrije tijd bracht hij door op sportpark de Boshof. Ook zijn vrouw Corry was erg actief bij de vereniging. Zo ging zij samen met Riet van Dinteren iedere maandag aan de slag om het gehele clubgebouw weer schoon te maken. Echter, in 1987 sloeg het noodlot toe voor Ben en zijn kinderen toen Corry veel te jong overleed…

Een moeilijke periode brak aan maar de gang naar RODA bleef Ben trouw maken. Op de zondagochtend was hij leider van het 2e Elftal en ‘s middags zag hij als trouw supporter van het 1e Elftal vele voetballers die hij zelf getraind en begeleid had. Ze behaalden mooie successen. Daarbij moet ook zeker zijn zoon Bennie worden vernoemd, die als snelle rechtsbuiten zo’n vijftien seizoenen voor het 1e zou spelen waarin hij maar liefst viermaal een kampioenschap mocht behalen.

Vanaf de jaren ’90 ging Ben samen met zijn tweede vrouw Riky kantinediensten verzorgen. Dat zouden ze vele jaren doen want hoewel ze inmiddels naar Deest waren verhuisd was er zeker geen sprake van een afscheid van de rood-zwarten. Wel moesten we Ben voortaan ‘delen’ met S.C.D. ’33 nadat zijn jongste zoon Niek er ging voetballen. Ook bij de Deester voetbalvereniging heeft hij zich vele jaren ingezet. Zo heeft Ben ook bij S.C.D. in het bestuur gezeten en was hij een van de drijvende krachten achter de realisatie van de nieuwe kleedlokalen. Tot enkele maanden geleden ging Ben nog iedere vrijdag naar sportpark Kremershof om daar met een trouwe groep vrijwilligers allerlei klusjes en diensten te verrichten op en rond de velden. Gelukkig zagen we Ben ook nog regelmatig op de Winssense velden om de RODA mannen aan te moedigen, ook in het huidige seizoen.

Enkele jaren geleden heeft Ben een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mogen nemen voor zijn jarenlange inzet voor de diverse verenigingen alsmede de zorg voor zijn zuster. De titel Lid in de Orde van Oranje Nassau kwam hem zeker toe!

Met het overlijden van Ben verliest RODA ’28 een heel bijzonder lid. Iemand met een grootse en indrukwekkende staat van dienst voor onze vereniging. Zijn grote liefde voor het voetbalspelletje heeft hij overgebracht op vele generaties. De organisatorische talenten hebben bijgedragen aan een bloeiende jeugdafdeling en nog meer voetbalplezier. Velen zullen goede herinneringen hebben aan zijn enthousiasme en gulle lach. Zijn veelzijdigheid, warmte en sociale karakter zullen niet worden vergeten. Ben, bedankt voor alles wat je voor ons hebt gedaan!

Wij wensen zijn vrouw Riky, kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe voor nu en de komende tijd. In gedachten zijn wij bij jullie.
 
Bestuur, leden en supporters RODA ‘28
Activiteiten / Agenda
Er zijn nog geen activiteiten toegevoegd
Webshop Roda '28

Bestel nu je eigen Roda' 28 sport kleren en steun Roda '28!

Ga naar de webshop RODA '28 Winssen
Contact
Roda '28 Winssen - De Boshof
Plakstraat 6
6645 KL, Winssen
secretariaat@roda28.nl
Aanmelden bij Roda '28 Winssen
Aanmelden