RODA '28 2 - Juliana '31 2
2 - 0
Roda en Ewijk verdelen punten in Maas en Waalse derby
25 november ’18

De misschien wel belangrijkste wedstrijd van het jaar stond afgelopen zondag op het programma voor Roda’28 2, namelijk de thuiswedstrijd tegen VV Ewijk. Het seizoen verloopt voor de mannen van ’t Twidde nog niet naar wens. Door verschillende factoren wordt er veel onnodig puntverlies geleden en staat Roda nog niet op de plek waar zij zichzelf graag terug zouden willen zien op de ranglijst. Voor buurdorp Ewijk geldt dat zij een vliegende start van het seizoen meemaken met 18 punten uit 6 wedstrijden. Het beloofde vooraf dus een interessante ontmoeting te worden.

Onder toekijkend oog van veel supporters van beide clubs begon Ewijk letterlijk en figuurlijk knallend aan de wedstrijd. Met het vuurwerk nog afgaand op de achtergrond startte de wedstrijd onder leiding van Geet Hopmans. De 1e 15 minuten domineerde Ewijk op het veld. Tot direct gevaar voor de goal van Roda leidde dit echter nog niet. Door de goede organisatie en het harde werk dat werd verzet door de Winssenaren hielden zij Ewijk goed tegen. Het harde en felle spel van beide partijen resulteerde in een bikkelharde wedstrijd met veel harde overtredingen van beide kanten.

In het verdere verloop van de wedstrijd ging het beter lopen bij Roda waardoor zij een paar keer gevaarlijk voor de goal van Ewijk waren. Na iets meer dan een half uur spelen werd een aanval over de rechterkant opgezet door Bert Hoppenreijs. Hij gaf de bal voor die via het hoofd van Marijn Gradussen bij Luc Janssen terecht kwam op een meter of 25. Na een slechte aanname waardoor de bal half hoog stuiterde dacht hij onder het mom ‘nooit geschoten is nooit geen goal’, laat ik eens schieten. Hij zag de bal richting de verre hoek gaan en zag de keeper naast de bal grijpen waardoor het 1-0 kwam te staan voor Roda.

Zoals wel vaker in een echte derby was er sprake van weinig mooi voetbal en ging het vooral om strijd en vechtlust. Door het harde spel en de hoge intensiviteit van de wedstrijd moest Roda in de 35e minuut noodgedwongen 2x wisselen in 5 minuten tijd. Zowel Luc Janssen als Stijn Aalbers moesten geblesseerd het veld verlaten en werden vervangen door Koen Smits en Luuk vd Dobbelsteen.

In de 42e minuut kwam Ewijk met een antwoord. Via de rechterkant ontsnapte Twan Jacobs die vanuit buitenspel positie kwam. Er werd wel gevlagd maar er werd geen gehoor aan gegeven door de scheids. Twan kwam naar binnen waarna hij vrij kon schieten met links. Hij zag het schot met een boogbal in de linkerhoek van de goal verdwijnen (1-1). Dit was tevens de ruststand. In de rust werd ook Tjeerd Steeg, terugkomend van een blessure, naar de kant gehaald. Hij werd vervanger door Bas Gradussen.

Na de rust was het spel beter verdeeld tussen beiden teams. Ewijk creëerde, net zoals in de eerste helft, weinig tot geen kansen waardoor Bart weinig in hoefde te grijpen. Roda ontsnapte wel een aantal keer goed aan de 3 mans verdediging waardoor zij verschillende keren gevaarlijk werden voor de goal via onder andere Noud Perlo. Na 65 minuten kon de opgekomen Koen Smits via de linkerkant de achterlijn halen en de bal voorgeven. De bal werd slecht weggewerkt door de verdediging van Ewijk en belandde recht voor de voeten van Joost Gerrits. Hij kon op zijn beurt de actie naar binnen maken en met rechts afwerken in de korte hoek. Hiermee tekende hij voor de 2-1.

Deze goal werkte als wake-up call voor Ewijk waardoor zij het laatste 20 minuten sterker en sterker werden. In de 75 minuut werd Marijn Gradussen naar de kant gehaald en vervangen door Jos Hoppenreijs. Ewijk trok op haar beurt kort daarna een blik verse spelers open en wisselde maar liefst 4 spelers tegelijkertijd. Dit was gelijk het sein voor een slotoffensief van de Ewijkse formatie. In de 86e minuut zette Ewijk een aanval op via de linker flank waarna de bal werd voorgegeven en op goal werd geschoten. Het schot werd nog knap gekeerd door Bart maar de rebound kon makkelijk worden ingeschoten door Wesley Otten die volledig vrij stond bij de 2e paal (2-2).

Vlak voor het laatste fluitsignaal ontstond er uit het niets nog een merkwaardig incidentje waarbij zowel Ewijk speler Cas Thomassen, als Roda speler Joost Gerrits een rode kaart ontvingen van de scheids waardoor zij allebei het veld moesten verlaten.

Al met al was het een wedstrijd waarin alle facetten aanwezig waren die bij een echte derby horen en de punten eerlijk verdeeld werden. Hopelijk kunnen de mannen van Roda 2 de lijn van afgelopen zondag doortrekken naar de uitwedstrijd tegen SCP.