IN MEMORIAM GÉRARD KROES (1968 – 2021)

Heden ontvingen wij het in- en intrieste bericht over het plotselinge overlijden van Gérard Kroes. Jarenlang een zeer gewaardeerde speler van ons eerste elftal waarmee hij vele successen mocht behalen. Maar liefst vier keer kampioen geworden waaronder die legendarische titel in 1999. Gérard  mocht maar 53 jaren oud worden…

Kopsterk, prima wedstrijdmentaliteit, goed inzicht, technisch, incasserend vermogen maar wanneer de situatie daar om vroeg kon hij ook uitdelen… Dat zijn zomaar enkele voetbaleigenschappen die Gérard worden toegedicht. Het verklaard ook het feit dat Gérard zo lang de rood zwarte kleuren heeft verdedigd. Zo’n zestien seizoenen een vaste kracht en dat mag gerust een grootse prestatie worden genoemd.

Zijn voetbalcarrière begon in het begin van de jaren ’70 en vanaf dat punt heeft hij de gehele jeugdafdeling doorlopen. Samen met generatie genoten Antoine Peters, Jos Janssen en Bennie Vink was er wederom sprake van een mooie Winssense lichting. Al deze mannen zouden het eerste elftal halen en zo ook “Gérard de Kroes”… In 1985 maakte hij onder trainer Ben Vermeer zijn debuut.

Al snel groeide hij uit tot een vaste waarde voor het team. Hij behoorde tezamen met onder andere André Janssen en Jantje Stevens tot de talenten die aan de hand van de ervaren spelers Wim Huisman, Henk Gradussen en Toon Peters steeds beter gingen draaien. Dit team zou de rood zwarten nog wel eens een titel kunnen brengen en zo geschiedde het ook. In het jubileumjaar 1988 nog wel, wat het 60 jarig jubileum een gouden randje gaf. Dat de titel op de velden van de ‘aartsrivaal’ Ewijk werd behaald kwam de feestvreugde natuurlijk ook ten goede.

Er werd gepromoveerd naar de toenmalige Hoofdklasse in de afdeling Nijmegen maar helaas zou RODA ’28  na twee seizoenen degraderen. Inmiddels zwaaide de bekende trainer Geet Hopmans de scepter bij het Winssense vlaggenschip en hij had de opdracht gekregen om het verloren terrein terug te winnen. In het seizoen 1992 – 1993 zou dat zowaar gaan lukken met spelers als Wilfred Overdijk, doelman Vincent Albers, Robbie Alders en vele anderen. Hopmans had van deze ploeg een echt vriendenteam gesmeed. Op het veld werd er voor iedere meter gestreden en na iedere wedstrijd (en training) was het elke week een groot feest. Gérard voelde zich hier prima bij. Met zijn gezellige karakter en humor droeg hij bij aan de goede sfeer, maar als de scheidsrechter floot voor de aftrap dan stond hij er helemaal.

De meeste wedstrijden heeft Gérard als verdediger gespeeld maar hij heeft ook op het middenveld zijn mannetje gestaan. Voor de trainer een ideale speler die op meerdere posities uit de voeten kon. Hij kon goed koppen en ging met de corners nog wel eens richting het vijandelijke doel waardoor hij ook menig doelpunt op zijn naam heeft gezet.

In de jaren na de titel die werd behaald onder leiding van Geet Hopmans bleef Gérard onderdeel van het eerste elftal. Een nieuwe talentvolle lichting diende zich aan op de Boshof. Jongens van zestien, zeventien jaren oud zoals Joep Gerrits, Maikel en Rocco Hopmans, Jeroen Veens, Jos van de Camp, Freek Aalbers en Sydney van de Broek om maar eens wat namen te noemen klopten medio jaren ’90  aan de deur. Mooie voetballers die de harde wetten van het voetbal nog niet altijd goed kenden. Maar daar zorgden de ervaren krachten wel voor. Samen met mannen als André Janssen, Bennie Vink, Mark Romviel, Gèrard en zijn broer Harold vormden de talenten de ideale mix. Het zou resulteren in wat voor RODA ’28 toen een hoogtepunt zou worden in zijn bestaan en zeker één van de mooiste kampioenschappen.

Eerst was er die titel in de Zesde Klasse die in 1998 vrij onverwachts werd behaald op de velden van v.v. Niftrik. Het jaar daarop zou het ook op een niveau hoger zeker niet minder gaan met dit elftal. Sterker nog, ook nu werd er meegedaan om de prijzen. Gedurende het seizoen was het stuivertje wisselen om de eerste plaats met de Beuningse Boys. De laatste wedstrijd moest de beslissing brengen en deze was uitgerekend in het Beuningse. Op een zonovergoten sportpark de Hutgraaf, onder grote publieke belangstelling,  sleepten de RODA mannen met een 2 – 2 gelijkspel de titel binnen. Het ‘kleine’ RODA ’28 was ten koste van het ‘grote’ Beuningse Boys kampioen geworden én… voor het eerst in de historie gepromoveerd naar de 4e Klasse.  

Zoals gezegd, de rol van de ervaren Gérard in dit team was een grote. In de 4e Klasse zou RODA ’28 komen te spelen tegen verenigingen als A.W.C., Juliana ’31, UNION en s.c. Woezik. Een heel aardig niveau kun je gerust zeggen. Het toonde maar ééns te meer dat Gérard erg goed kon voetballen want hoewel de dertig gepasseerd kon hij ook tegen deze clubs nog prima mee.

Uiteindelijk zou hij in 2001 na zestien seizoenen stoppen bij het eerste elftal. Hij bleef nog een tiental jaren voetballen bij de lagere elftallen en ook daarbij werden er nog enkele kampioenschappen aan zijn toch al imposante erelijst toegevoegd.

Onlangs stonden er op de Boshof twee gemeentelijke derby’s op het programma. De Beuningse Boys en v.v. Ewijk waren vlak achter elkaar de tegenstander van RODA ’28. Twee teams waar Gérard ongetwijfeld goede herinneringen aan had. Hij stond bij beide wedstrijden langs de lijn en zoals we hem kenden stond hij eenieder vrolijk te woord, veel lachen wat altijd samen ging met de jongensachtige pretogen.

Het is daarom moeilijk te bevatten dat Gérard nu niet meer onder ons is. Zo jong uit ons midden, dat is moeilijk te aanvaarden. RODA ’28 is hem veel dank verschuldigd. De vele mooie verhalen die op het voetbalveld zijn ontstaan, de successen waar mensen zo graag aan terugdenken. Gérard was hierbij een onmisbare schakel en onderdeel van onze mooie geschiedenis. Jouw naam zal nog lang worden genoemd op de Boshof…

Langs deze weg willen wij Natascha, dochters Zoë & Zinzi en de families Kroes en Brouwer alle sterkte toewensen voor nu en de komende tijd!! Onze gedachten zijn bij jullie…
Bestuur, leden en supporters RODA ‘28
 
Activiteiten / Agenda
Er zijn nog geen activiteiten toegevoegd
Webshop Roda '28

Bestel nu je eigen Roda' 28 sport kleren en steun Roda '28!

Ga naar de webshop RODA '28 Winssen
Contact
Roda '28 Winssen - De Boshof
Plakstraat 6
6645 KL, Winssen
secretariaat@roda28.nl
Aanmelden bij Roda '28 Winssen
Aanmelden